Maatschappelijke stages (MaS)

Een speerpunt van de AWN is om jongeren aan te trekken. Jongeren ervaren historische onderwerpen vaak als ‘saai’. Belangrijk is om te proberen het thema dan te verbinden met de leefwereld van deze jongeren. Door middel van het aanbieden van Maatschappelijk stages probeert de vereniging haar deuren  verder te openen voor deze doelgroep.

De Maatschappelijke stage is voor iedere leerling in het voortgezet onderwijs in Nederland verplicht. Leerlingen moeten ‘kennis maken’ met de maatschappij door aan een zinvolle activiteit mee te werken in een maatschappelijk project of bij een vrijwilligersorganisatie. Dit kan betekenen dat jongeren in een bejaardentehuis koffie rond brengen en een praatje maken met de mensen, maar ook het ontdekken van de eigen omgevingsgeschiedenis door te helpen bij een erfgoedorganisatie. Elke leerling moet in zijn/haar schoolcarrière 30 uur stage lopen. De stagiairs zijn onbetaald en worden bij de AWN gezien als de vrijwilligers van de toekomst.

Voorbeelden
Er kunnen verschillende stages gelopen worden bij de AWN. Het is per afdeling verschillend welke. Een aantal voorbeelden:

• Lezing organiseren

• Assisteren werk/schervenavond

• Het deelnemen aan archeologisch (bodem-) onderzoek

Op zoek naar een stage ?
In principe is de MaS het hele jaar mogelijk. Vraag bij de AWN-afdeling in de buurt welke stages er aangeboden worden. Deze kunt u vinden via de homepage van de AWN-website.

Over de vloer
Tijdens het project  ‘Over de vloer’  zijn in samenwerking met Erfgoed Nederland een tweetal pilots uitgevoerd bij de afdeling in Vlaardingen en in Arnhem. Klik hier voor een inspirerende film.

Contact
Heeft u vragen? Neem dan contact op met de contactpersoon Maatschappelijke stage, Wim Schennink, tel. 026-3610334; e-mail: Schennink-dekker@hetnet.nl

MaS -> Maatschappelijke stage